BERAVCI – 38. „IŽIMAČA“, 8. rujna 2019.

      Komentari isključeni za BERAVCI – 38. „IŽIMAČA“, 8. rujna 2019.

Ove godine KUD Kamen Sirač dobio je poziv da bude sudionik ove velike folklorne manifestacije i smotre narodnih običaja koja se održava još od 1978. godine. Na njoj učestvuje po 15-tak kulturno-umjetničkih društava diljem i van granica Hrvatske.

Organizator „Ižimače“ je KUD Ivan Goran Kovačić iz Beravaca. Manifestacija se održava uvijek druge nedjelje u rujnu u etno parku gdje je na jednom mjestu smještena ižimača, ambar-žitnica, vanjska peć za pečenje kruha i drveni đeram.

Okosnicu ove priredbe čini prikaz „ižimanja“ tj. cijeđenja jabukovog mošta na drvenoj napravi – dubljenim hrastovim valovima sastavljenima u krug. U valovima se nalazi teški kameni kotač koji drobi jabuke. a pokreću ga konji. Usitnjeno voće se pokupi i nosi u prešu gdje se preša i cijedi-ižima mošt koji se može odmah piti. Od njega se još može raditi ocat ili  peći rakija.

Program „Ižimače“ započinje povorkom KUD-ova kroz selo. U povorci je i konjska zaprega s kolima natovarenim jabukama koje će se ižimati u etno parku. Mještani se okupljaju uz cestu gdje će ići povorka te iznose na balkone i plotove sav „šlingeraj“ da se vidi.

Ova manifestacija je 2016. god. dobila nacionalnu godišnju nagradu Simply the best u kategoriji manifestacija inspiriranih lokalnim običajima i tradicijom.

Poslije smotre folklora organiziran je izbor najljepše cure, snaše i momka u narodnoj nošnji.

Naša Ivana Cerovečki osvojila je prvo mjesto u kategoriji snaše. Bravo!

Poslije jednog ugodno provedenog nedjeljnog poslijepodneva, večere i druženja, sretni i zadovoljni vratili smo se u Sirač.

Tekst: Emil Turi
Foto: Emil Turi, www.orescanin.eu