O KUD-u

Današnje društvo KUD “Kamen” Sirač počelo je s radom 2002. godine. U društvu sudjeluju članovi raznih dobnih skupinama koji su uključeni u tri sekcije:

– folklorna,
– tamburaška,
– dramska.

Sve sekcije su uključene u očuvanje izvornih običaja, pjesama i plesova našeg kraja. Isto tako, njegujemo slavonske pjesme, te pjesme i plesove Bilogore.

U svibnju 2002. godine održana je promocija knjige Sirač, zrnca povijesti i mnoga sjećanja. Autori knjige su za tu prigodu okupili bivše članove KUD-a Kamen da bi uvježbali i izveli na pozornici nekoliko pjesama od onih zapisanih u knjizi.

Urađeno je uspješno, a to je ujedno bio i početak budućeg rada. Oko sudionika u promociji okupilo se još zainteresiranih za pjesmu i ples. Vodio ih je Josip Lazar, voditelj folklorne sekcije iz vremena osamdesetih. Radili su cijelo ljeto, te u rujnu pripremili obnoviteljsku skupštinu.

05. listopada 2002. godine skupština je održana i izabran je upravni odbor. Za predsjednicu je izabrana Suzana Rendić, blagajnika Željko Supan, za tajnika Igor Križ, te članovi Josip Lazar i Branislav Matijašević.

Odbor je obavio sve potrebne predradnje i KUD Kamen registriran je u listopadu 2002.

Paralelno s tim, nekoliko članova je pripremilo Martinjsku svečanost. Voditeljica dramske skupine  Ivanka Križ napisala je igrokaz Paurski Božić u Siraču. 14. prosinca program je izveden. Za Valentinovo 2003. učiteljica Snježana Supan i Josip Lazar uvježbali su Kolo na Klisi i izveli na svečanosti koju su pripremili umirovljenici. U 2003. godini u svibnju je prikazan igrokaz Sretan ti imendan, đedo Ivane u kojem su sudjelovali  svi članovi (dramska, folklorna i tamburaška sekcija) – 62 člana. Josip Lazar, te članovi folklorne i tamburaške grupe uvježbali su i prikazali nekoliko koreografije 14. prosinca 2002. i 31. svibnja 2003. Oni su pod vodstvom Josipa Lazara sudjelovali na VI. smotri folklora Bjelovarsko-bilogorske županije u Velikom Trojstvu. U rujnu je pripremljen nastup na obilježavanju 125. godišnjice poduzeća Kamen Sirač pod naslovom Dođi, dragi, do večeri, a 08. studenog opet Martinjsku svečanost. Pjevači i tamburaši su 2002. i 2003. pjevali božićne pučke popijevke  tijekom sv. mise polnoćke u siračkoj Crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije koje je za tambure priredio Florijan Križ. Organiziran je i pripremljen uspješan doček Nove godine.